logopediНа този въпрос ще се опитаме да си отговорим ние – специалистите от логопедичен кабинет “Логоленд” гр. Русе.

С две думи “логопед” означава говорен терапевт, но само това ли? Дали е достатъчно да умеем да си служим с логопедичната сонда и да демонстрираме на детето правилната артикулационна позиция? Всеки отдаден на работата си специалист ще отговори, че за да бъдеш логопед, да искаш да работиш като такъв, е необходимо много повече. Освен професионалната компетентност, е нужно да умеем да забелязваме спецификите на детето, защото всяко дете е една индивидуалност със своите предпочитания и модели на поведение – какво го вълнува, кое го притеснява, с какво можем да го грабнем и впечатлим, така че да го спечелим като съюзник в борбата за преодоляване на проблема – бил той чисто говорен, езиков или поведенчески.

Не можем да подходим към децата, както подхождаме с възрастните си клиенти – “Ако искате да постигнете по – ефикасен резултат, вие трябва да правите тези упражнения всекидневно”. С влизането в кабинета, малкият ни посетител, разбира се, е пленен от купищата забавни играчки. Постепенно се включваме в играта, предлагаме нови забавни идеи и превръщаме занятието във весело преживяване.

Когато намерим правилния подход за конкретнето дете – “да му влезем под кожата” така да се каже, пътят към крайната цел става по – лесен. И това съвсем не означава, че с всички деца се получава така – с игра. Понякога е нужно да бъдем по – строги и изискващи, особено ако говорният дефицит е придружен и с поведенчески нарушения или ако преценим, че това дете се нуждае от демонстрация на авторитет, за да ни сътрудничи.

В “Логоленд” ние се стараем на първо място малчуганите да се чувстват спокойни и щастливи, да разбират, че сме искрени с тях и всичко, което правим заедно / включително и “досадните” упражнения / са наше общо постижение, от което накрая и те се чувстват удовлетворени и горди.

Ето защо избираме да сме логопеди – за да видим слънчевата искра в закачливите детски очи, за да усетим родителската гордост в усмивките на родителите и не на последно място – за да изпитаме това безгранично удовлетворение, когато сме си свършили работата.

Катина Денева и Стела Пасева – “Логоленд ООД