Как да си отгледаме невротично дете – основни насоки

Stress expression on little blond kid's face

(Несериозно)

1. Страх. Не пропускайте всяка възможност да втълпите на детето си страх – от кучета, от мечки, от Дядо Торбалан, от Баба Яга. Ако имате новаторски и още по-цветущи идеи, не се колебайте да ги споделите с детето си – то със сигурност ще ги запомни и ще ги носи със себе си.

2. Избягвайте похвалите. Ако все пак имате порив за похвала, постарайте се тя да е пестелива и неясна. Може да използвате “ммда, добре беше”, “рисунката ти става” ( но след това задължително я изхвърлете).

3. Критика. Критикувайте на воля. Започнете от по-елементарни критики като “защо си толкова лошо дете?!” (за лаици) и постепенно се усъвършенствайте като стигнете до формулите за професионалисти, като напр. “за нищо не ставаш” или “ти си много загубен”. Ако искате да имате стопроцентов успех, винаги насочвайте критиката директно към личността, а не към постъпката. В тази връзка, избягвайте изказвания като “това, което направи, не е добре, защото…..” , като ги замените с много по-успешните и бързо даващи резултат реплики от рода на “ти си ужасен, лош” и др.

Добра работа върши и “тъп ли си!?” – реторичен въпрос, придружен с интонация, нетърпяща възражения.

4. Сравнение. Периодично и упорите го сравнявайте с други деца – “виж Теодора как поздравява, а ти…”, “Дидко има само шестици – старай се като него”. Ако детето ви се опита да спекулира с наученото от вас и ви подметне, че : “ми то всички имат тройки”, или “ами Теодора също избяга от час!” (да, да, същата Теодора, дето поздравява), не се поддавайте на изненадата. Реагирайте бързо с репликата “Ти другите не ги гледай!”.

5. Занимавки. Купете на детето си айпод, таблет, смартфон, компютър и т.н. – всеки път, когато има нужда да запълни времето си, му тиквайте в ръцете някоя от тези занимавки. Не след дълго то само ще се научи да запълва времето си с тях и да ни ви тормози за внимание – децата са много възприемчиви и се учат бързо на правилното поведение.

6. За тийнеджъри. Ако детето вече е в тийнеджърска възраст и смятате, че има още какво да се желае по отношение на неговата невроза, тук също можем да сме ви полезни :

– Заповядвайте! Забранявайте! Наказвайте! : “Изведи кучето!”, “Изхвърли боклука!”, “Не се обличай така!”и т.н. Придържайте се към малко думи  и се въздържайте от обяснения.

– Изказвайте постоянно негативни мнения за облеклото, музиката, приятелите и изобщо за всичко, което явно допада на вашия тийнеджър. Не пропускайте да направите сравнение със себе си : “Когато аз бях на твоята възраст …..”

– Омаловажавайте чувствата и мислите на “още нищо неразбиращато дете”. Най-подходящо е да отговаряте с реплики от рода на “Това са глупости”, “Какво разбираш ти от тези работи”, “Като пораснеш и като те очука живота – ще ти стане ясно.”

Внимание! Никой от тези прийоми не гарантира успех сам по себе си. Ако смятате, че не се справяте сами, обърнете се към специалист.

Автор: Катина Денева